Vibram Fivefingers historie

Vibram Fivefingers sko blev lanceret i 2004, men historien om Vibram går længere tilbage end det. Firmaet blev skabt af Italienske Vitale Bramani helt tilbage i 1937. Mærket Vibram kommer fra de første bogstaver i grundlæggeren Vitale Bramani navn, da han grundlagde firmaet i byen Albizzate i Norditalien. Vitale Bramani mistede seks venner i en bjergbestigningsulykke i de Italienske alper, hvor dårligt fortøj var medskyldig i at vennerne mistede livet. Tragedien drev Bramani til at skabe sikkert fodtøj med såler som kunne stå fast i ujævnt terræn.

Bramani brugte to år på at eksperimentere med vulkansk gummi, før han patenterede den første sko med Vibram sål i 1937. Vibrams vulkanske gummi-sål erstattede bjergbestigningsstøvler i læder med metalsøm i sålerne. Den første Vibram sko blev lanceret med økonomisk hjælp fra Leopoldo Pirelli kendt fra Pirelli dæk. Den første model af Vibrams såler, havde et design som blev kaldt Carrarmato og var inspireret af larvefødderne på tanks. Den karakteristiske sål gav et fantastisk greb på ujævnt terræn og er derfor gået i arv, næsten uforandret til moderne sko. Vibram sålen er meget resistent og skaber høj friktion mod underlaget, så den er velegnet til svært terræn.

På grund af Vitale Bramanis personlige tragedie var de første Vibram-såler til bjergbestigning, og det tog længe før sålerne blev brugt til almindelig brug. Vibrams specielle gummisål gjorde at en Italiensk ekspedition blev den første til at bestige K2 i 1954, verdens næsthøjeste bjerg og kendt for at være et af verdens sværeste bjerge at bestige.